Omkring halvdelen af alle voksne mænd snorker, når de sover, og mange ignorerer det simpelthen, fordi de tror, at det er helt almindeligt. Men sandheden er altså, at det hverken er særlig sundt eller charmerende at snorke. Når man snorker, optager man ikke nok ilt til kroppen, og lige meget hvor meget man sover, kan det derfor føles som om, at man ikke får nok søvn.

Derfor snorker du

Mennesker snorker oftest, fordi deres luftveje bliver smallere og skaber modstand, når vejrtrækningen er på vej til lungerne. Luftvejen bliver automatisk lidt smallere, når man ligger ned, og mænd har genetisk set også lidt mindre luftveje end kvinder. Det er dog oftest ikke hovedgrunden til, at man snorker. Der er mange andre faktorer, som kan gøre problemet (og lyden) værre, og det er vigtigt, at man prøver at gøre noget ved det. Snorken er nemlig ikke kun frustrerende for dem, som ikke kan sove på grund af lyden, men det er også usundt for den snorkende. Realiteten er nemlig, at man ikke får nok ilt ud til sine blodbaner, når man snorker. Når iltmængden i blodet er for lav, sendes der et signal ud til hjernen, om at vågne, så man igen kan trække vejret. Mennesker med snorkeproblemer vil derfor opleve, at de vågner adskillige gange i løbet af en nat, men at de ikke kan huske det om morgenen. En snorkers søvn er derfor utrolig urolig, og ikke spor udhvilende. 

Sådan kan du gøre noget ved det

Der er mange ting, du kan prøve, for at få styr på din snorken. For eksempel kan du eksperimentere med liggepositioner, idet det oftest er bedst at sove på ryggen. Tit hjælper det også at komme i bedre form og måske komme af med lidt vægt rundt omkring halsen eller nakken. Noget andet, man kan prøve, er en snorkeskinne. Snorkeskinner placeres i munden, og får det bløde væv i svælget til at åbne sig lidt mere op. På den måde får luften en direkte passage, og ens snorken burde stoppe. Køb for eksempel din snorkeskinne på Znore.dk. En af de største ting, du kan gøre, for at imødekomme problemet, er at skrue ned for dit alkohol-, ryge-, og medicinforbrug. Disse ting får nemlig dine muskler til at slappe mere af end nødvendigt, hvilket kan føre til mere snorken. Forhåbentlig vil du som resultat af alle disse ting opleve, at du føler dig sundere, gladere og mere udhvilet – og forhåbentlig vil din partner også kunne mærke den positive forandring.