Har du have, så ved du, hvor træls det er, når ukrudtet skyder op alle vegne. Det kan være svært – ja, faktisk umuligt – at holde det væk. Du kan dog gøre nogle ting, som holder det lidt nede, så du bedre kan følge med.

Du får her tre gode råd til, hvad du kan gøre for at gøre opgaven med ukrudt mere overskuelig. Det er ikke noget, du kan slippe helt for at skulle bruge tid på. Med mindre du betaler dig fra at få en anden til at gøre det. For ukrudtet vil komme. Det forgår jo ikke så let, som man siger.

Blandede perlesten

Tag det i opløbet

Du kan sørge for, at din sommer ikke bliver fyldt med ukrudt, hvis du tager en god tur i det tidlige forår. Når vinteren er ved at være ovre, og naturen stille og roligt vågner op. Her kan du nå at få taget ukrudtet, før det begynder at brede sig.

Når vejret bliver godt og varmt, vil det hele begynde at gro. Lader du ukrudtet stå, vil det også gro. Det vil blive større og stærkere, og det vil begynde at brede sig. Men tager du det, før det når dertil, så forebygger du en masse spredning.

Dæk af

Ukrudt har – lige som andre vækster – brug for lys for at kunne gro. Der skal sol til. Derfor gror det ikke så godt om vinteren, men helt vildt om sommeren.

Du kan sørge for, at bestemte områder i din have ikke får sollys. Så har ukrudtet rigtig dårlige vilkår i de områder. Det gør dem noget nemmere at passe.

Skal du fjerne sollyset, så skal du dække af. Du kan nå et vist stykke med en bunddækkende plante. Den skal dog have tid til at sprede sig godt, før den dækker helt. Hvis det skal gå lidt hurtigere, så kan du dække af med perlesten. Læg en ukrudtsdug på stykket, og fordel så perlesten ud over det.

Perlesten giver også lidt liv og variation i haven. Med gangstier eller bede med perlesten får du lidt mere at kigge på, så det hele ikke kun er grønt i grønt.

Urskive med 30 minutter

Tag det løbende

Vil du fortsat holde det nede, så skal du sætte lidt tid af hver uge til at fjerne ukrudt. Det behøver ikke at være lang tid, hvis du gør det hver uge. På en halv time vil du kunne tage en have i almindelig størrelse.

Når du fjerner ukrudtet løbende, så når det ikke at blive stort og få så godt fat, så det kan brede sig.