Har du mistet en eller flere tænder? Så er du ikke alene, og det er slet ikke noget at skamme sig over! Der kan være flere grunde til, at du har mistet nogle af dine tænder. Ofte kan det være alt fra ulykker og manglende tandpleje til alderdom, som er skyld i, at du ikke længere har alle dine tænder. Så er det heldigvis sådan, at du kan få lavet tandproteser.

Tandproteser bliver lavet som erstatning for dine manglende tænder, og de kan tages af. Der er mange gode grunde til, at du skal overveje at få dem lavet, hvis du mangler nogle af dine tænder. Læs meget mere her.

Tandproteser både ligner og fungerer som dine egne tænder

Tandproteser kan den dag i dag laves, så de ligner dine egne tænder. Det er selvfølgelig noget, som de fleste af os går op i. Selvfølgelig vil du ikke gå rundt med et uelegant maskineri inde i munden. De fleste af os vil gerne have det til at se så naturligt ud som muligt, når vi får dem lavet. På den måde kan du få dit smil tilbage uden at skulle bekymre dig om, hvad man ser, når du åbner munden.

Derudover så fungerer tandproteserne også som resten af dine tænder. De bliver fæstnet så godt i din mund, at du kan bruge dem til fx at tygge med, ligesom du gør med resten af dine tænder. Dog skal det siges, at de aldrig vil komme til at føles 100 % naturligt, ligesom dine rigtige tænder gør.

Det rigtige valg

Når du skal have lavet tandproteser, er det rigtige, at du får valgt de helt rigtige slags. Der findes nemlig mere end én type. Fx er der forskel på materialet, som protesen er lavet i. Nogle er lavet i stål, mens andre er lavet i akryl. Man inddeler også hel- og delproteser. Her har det noget at gøre med, hvor mange tænder, som protesen skal erstatte. Det handler altså om størrelsen på protesen.

Du skal sammen med din tandlæge finde ud af, hvad der er det rigtige for dig. Ved at få den rigtige rådgivning er det ikke noget problem at finde ud af, hvilke proteser som du skal have. Det er også derfor, at det er så vigtigt, at du har en tandlæge, som du er glad for.

Tag dig godt af dine tænder!

Tandproteser eller ej, så er det mere end vigtigt, at du gør dig umage med at pleje dine tænder godt. Det har du sikkert hørt tusinde gange, men det kan altså betale sig. Også hvis du gerne i fremtiden vil undgå at skulle have lavet tandproteser, fx fordi dine egne tænder er taget ud.

Det kræver også en del pleje, når du får lavet en tandprotese. Sådan en skal nemlig tages ud og rengøres hver dag. Det er dog noget, man vænner sig til med tiden. Med tandproteser kan du få dit smil tilbage, og så er det jo det hele værd.