Drømmer du om at få sund kost hver eneste dag, og synes du, at det er svært at mase den helt store kokkekunst ind i et travlt hverdagsskema? Så skal du læse videre her. Det er nemlig slet ikke umuligt at forene et hektisk karriereliv, et presset familieliv eller en hverdag fuld af gøremål med en sund livsstil. 

stegeso

Step 1 – invester i en stegeso

Det første, du skal gøre, er at få købt dig en stegeso. En stegeso er en slags stor gryde, som kan sættes i ovnen i forbindelse med tilberedning af diverse lækre retter. Den originale stegeso er udformet i uglaseret ler og kaldes egentlig også en Römertopf, og det er denne version, der er absolut bedst til at lade alle smagsstoffer, saft og kraft blive i kødet og grøntsagerne i stegesoen. Til gengæld er den noget tung og uhandy og ikke helt let at rengøre.

Du kan også vælge at købe en glaseret udgave eller en stegeso i metal – begge tjener samme funktion som Römertopfen. 

Formålet med en stegeso er at bevare alle smagsstofferne i maden, ligesom stegesoen sørger for, at kraften i kød og grøntsager forbliver i kød og grøntsager, så du kan servere et mørt stykke kød og nogle lækre grøntsager. Uanset om du serverer oksekød eller koteletter i stegeso, kan du være sikker på, at kødet bliver smør-mørt og lækkert.

Step 2 – brug dine yndlingsråvarer

En anden fordel ved stegesoen er, at der er absolut ingen begrænsninger på, hvad du kan putte i. Den fungerer godt med alt slags kød, fisk og grønt, og du må endelig mikse kød og grøntsager i stegesoen. 

Vælger du for eksempel koteletter i stegeso, så tilføj nogle rustikt skårne grøntsager i form af søde kartofler, løg, gulerødder og pastinak og fyr godt op for krydderierne. Og selvom koteletter i stegeso kan lyde som en lidt tør oplevelse, vil du blive positivt overrasket, da stegesoen netop bevarer saften i kødet i stedet for at lade det løbe ud.

Vil du gerne lave fisk i stegesoen, så tilføj lækre krydderier såsom dild og persille, gode grøntsager såsom jordskokker, artiskok og courgette og top med masser af citron.

Du kan også putte en hel kylling ned i stegesoen og lægge æbler, svesker og kartofler inden i, samt en masse rodfrugter sammen med kyllingen. Og så skal du huske, at de mange grøntsager ikke kun er til for at give smag – de skal op på tallerkenen og ned i maven, og de smager som en drøm.

koed

3. Glem den kritiske sans

Med en stegeso kan du godt lade din frygt for tørt kød blive væk, for du kan ganske enkelt ikke ende med tørt kød, når du tilbereder på denne måde. Hvis vi bruger koteletter som i eksemplet ovenfor, så vil du vide, at koteletter sædvanligvis har tendens til at blive tørt, og at der ikke skal meget til, før du ender med en skosål på tallerkenen. 

Men det sker ikke med en stegeso. 

Selv koteletter i stegeso risikerer ikke at blive tør – heller ikke selvom de har fået lidt for meget. Koteletter i stegeso tager nemlig smag fra de omkringliggende grøntsager samtidig med, at saften og kraften i kødet forbliver inden i stegesoen. Det sikrer dig et saftigt og lækkert stykke kød og grøntsager fuld af smag.