Det har alle dage været mandens opgave at sørge for, at der kom mad på bordet og at forsvare sig selv og sin familie. Det kan godt være, at det ikke længere er sådan, det hænger sammen, men det betyder ikke, at der ikke er noget fuldstændig instinktivt, der trækker en til våben.

De på en gang enormt sjove og ekstremt dødelige maskiner, der passer perfekt mellem hænderne. I Danmark er det dog ikke sådan lige til at få skaffet sig et skydevåben. Hvis du gerne vil befinde dig på den rigtige side af love, så kræver langt størstedelen af dem nemlig et jagttegn.

Et jagttegn er desværre både rigtig dyrt og svært, og det kræver, at du dedikerer rigtig meget tid til lektioner, samt at du får terpet antallet af æg fra en gråand og meget andet.

Et sted i lovgivningen er der dog en undtagelse. Dette angår luftgevær. Det hedder sig nemlig, at så længe du er over 18 år, kræver luft- og fjedervåben ikke tilladelse, hvis bare det er standardkaliber 4,5mm.

luftgevær

Luftgevær i standardkaliber kan udelukkende bruges til målskydning eksempelvis efter et æbletræ, mens det ikke egner sig til egentlig jagt, da det ganske enkelt ikke er kraftigt nok. Da det ikke kræver nogen tilladelse, er det imidlertid det oplagte begyndervåben, da du kan anskaffe dig et uden først at bruge rigtig meget tid og rigtig mange penge på et jagttegn.

Mange forskellige slags luftgevær

Luftgeværet bliver ikke mindre lækkert af at være i standardkaliber. Ligesom langt de fleste andre luftgeværer vil skæftet sandsynligvis være lavet i behandlet træ, mens løbet som oftest er lavet i knaldsort metal.

Dette giver ethvert luftgevær det traditionelle og pæne udseende, som de er så kendt for. Der kan dog også være mange designmæssige forskelle på de forskellige luftgeværer. Det kan være i udformningen af skæftet såvel som størrelsen.

Hvis du bliver bidt af at skyde til måls med dit nye luftgevær, så kan du med fordel gå skridtet videre og anskaffe dig et jagttegn, så du kan anskaffe dig et af de større og lidt kraftigere luftgevær. Disse må nemlig gerne bruges til jagt, hvilket kan skabe noget ekstra udfordring og blive til en hel hobby med kammeraterne eller den lokale jagtforening.

Hvis du ønsker dig et rigtig kraftigt luftgevær, som kan bruges til at jage alt fra kronhjort til vildsvin, så skal du selvfølgelig have dig et såkaldt PCP luftgevær. Fremfor at skulle knække geværet hver eneste gang for at lade hagl i, så er et PCP luftgevær udstyret med et magasin.

luftpistol_skydeskive

Det betyder, at du sagtens kan skyde flere gange lige efter hinanden for derved at være sikker på at ramme. Et PCP luftgevær er dog stadig kraftigt og enormt lydstille. Det er fordi et PCP luftgevær bruger komprimeret luft til at sende haglet afsted, hvilket giver det usigeligt meget kraft og gør skuddet meget mere akkurat. Som nævnt før er det dog hverken højlydt eller plaget af rekyl.

Kom i gang med at skyde

Hvis du godt kunne tænke dig at komme i gang med at skyde med luftgevær, er der flere måder at komme i gang på. Du kan selvfølgelig bare sætte en målskive op haven for at øve dig, så længe du tager alle de sikkerhedsmæssige foranstaltninger, som det kræver.

Alternativt kan du dog også vælge at melde dig ind i en skydeklub eller en jagtforening, alt efter hvor stort et gevær du anskaffer dig, og hvad du ønsker at bruge det til.