Efteråret banker så småt på havelågen, og derfor begynder mange danske haveejere så småt at overveje at lægge planteskeen på hylden. Men der er stadig meget at gøre i haven, inden efteråret for alvor sætter ind, og meget kan man gøre allerede i september.

Disse opgaver sikrer nemlig, at du som haveejer er bedst muligt klædt på til vinterens komme, og sikrer også, at din have er klar igen til næste forår. Læs med og find ud af, hvad du skal nå i haven i september.

Få ryddet op og fjernet ukrudt

Det er selvfølgelig ikke kun i september, at dette råd gælder, men du kan med fordel give ukrudtsfjerningen en ekstra skalle i september. Det gælder selvfølgelig om at få fjernet ukrudt rundt om i haven, i bedene og mellem fliserne. Men i september gælder det også om at fjerne alle de visne sommerblomster, som på dette tidspunkt godt kan se lidt trætte og trælse ud. Det gælder også om at fjerne de planter, som selvsår, hvis du ikke ønsker dem til næste år.

Det er også nu, at det gælder om at få taget alle de potteplanter ind, som ikke kan tåle frost. Det kan være en rigtig god ide at tage dem ind allerede i september, da de faktisk har nemmere ved at vænne sig til livet som inde-plante, når forskellen i temperaturen mellem inde og ude ikke er alt for stor.

Giv dit træværk en kærlig omgang

September måned er også det perfekte tidspunkt at give dit træværk i haven en kærlig omgang med lidt knofedt og træolie. Det gælder især efter en tør sommer, hvor træværket kan nyde rigtig godt af lidt olie. Du kan med fordel både sørge for at give dine havemøbler, plankeværket og træterrassen en god omgang olie, så de står flot og klar til den kommende vinter.

Sørg for at dit tag er frit for alger og mos

Ligesom at træværket sommetider kræver en kærlig hånd, så kræver dit tag det faktisk også. Det gælder især i september, for her går vi snart ind i en våd, kold og mørk periode, og det er optimale vækstforhold for alger og mos, der kan sættes sig på dit tag. Det kan være et problem, fordi mos og alger sætter rødder og holder på fugten, hvilket kan give mange problemer for dit tag i det lange løb.

Derfor er det en rigtig god ide at få foretaget en rensning af dit tag, så det er helt frit for alger og mos, inden efteråret og vinteren for alvor sætter ind. Det kan også være en klar fordel at få fjernet alger og mos fra facaden på dit hus, da facaden også ofte kan rammes af mos og alger. Udover de problemer, det kan give med fugt, ser en alge-ramt facade også utrolig træls ud, og dette retter en rensning for alger og mos op på.

Forbered din have til næste sæson

Der er også meget, som du kan gøre i haven, før efteråret rigtig går i gang. Det gælder om at dele stauder, lægge forårsblomster i blød så de klar til at komme i jorden igen engang, samt høste frø i prydhaven. På denne måde bliver du hurtigt klar til næste sæson med en ny forsyning af frø og løg til dine flotte blomster. Sørg også for at få skiftet sommerblomster i krukker rundt om i haven ud med planter og blomster, som kan klare sig i efteråret. Det kunne fx være lyng og pyntekål, som står rigtig flot helt ind i vintermånederne.

Det gælder selvfølgelig også om at få høstet din haves udbud af grøntsager og frugter, og det kan være en god ide at være hurtig. Fx høstes kartofler bedst, inden jorden bliver alt for våd og tung. Det er også det optimale tidspunkt at høste dine æbler på. Slipper æblet, når det drejes rundt, så er det modent.