En fritidsinteresse har ikke kun værdi i forhold til at beskæftige sig med en aktivitet, der er valgt af ren interesse og motivation. Det mentale udbytte ved at have en fritidsbeskæftigelse, der passer til din personlighed og dit temperament, kan give mere overskud hverdagen.

Har du ikke allerede en selvvalgt aktivitet at gå op i, findes der masser af muligheder for at finde en ny hobby.

Hos Mandskabet.dk finder du masser af inspiration til at finde dig den helt rette hobby, som kan passe til dine interesser og til din tid.

Herunder kan du læse mere om forskellige muligheder for fritidsbeskæftigelser og få viden om, hvorfor en hobby er en god investering for dig.

Hvad er en god hobby?

mænd og hobbies

Arbejde, familie og sociale arrangementer er ikke nok til at få tid til dig selv og beskæftige dig med noget, som kan give dig mening og ekstra glæde.

Der kan findes en fritidsbeskæftigelse, uanset hvilke interesser du har, og uanset hvilken type livsstil du har.

En fritidsbeskæftigelse handler ikke primært om at få et afbræk i hverdagen. Det handler derimod om at vælge dig selv til og gå op i noget, der giver mening for dig. Når du har en aktivitet, får du et meningsfyldt frirum, som du kan fordybe dig i og ’tanke op’ med. Når du giver tid til dig slev, vil du få større overskud til alle andre forpligtelser i hverdagen.

Den bedste fritidsinteresse handler om, hvad du ellers holder af og går op i. Derfor er det individuelt, hvad den gode hobby er.

Hobbyer kan være kendetegnet af mange forskellige elementer og type af indhold. Du kan blandt andet vælge fritidsbeskæftigelse efter disse forhold:

 • Omfang af tid
 • Omfang af udstyr
 • Omfang af økonomi.

Der findes interesser, som er oplagte at dyrke i eller omkring din bolig, og hvor aktivitetsniveauet er lavt. Og så kan der være aktiviteter, som kræver mere plads for fysisk aktivitet. Om du er til alene-tid eller fællesskab, er op til dig.

hobbies og mænd

Den gode fritidsbeskæftigelse er en, som giver dig mental energi og glæde.

Idéer til en ny fritidsbeskæftigelse – Hvilken hobby skal du kaste dig over?

Først og fremmest skal du vælge ny fritidsbeskæftigelse efter, om du ønsker fordybelsestid for dig selv, eller om du tanker bedst op ved at være i selskab med andre. Der findes masser af aktiviteter, som kan tilpasses begge ønsker.

Derudover skal du vælge interesse efter, hvor du finder ro og adspredelse. Dette kan både være derhjemme, og det kan være på fysisk afstand fra de hjemlige omgivelser som i naturen eller en klub.

En hobby behøver langt fra være afhængig af medlemskab. Der findes masser af aktiviteter, som er baseret på en fælles interesse, som en flok kammerater nyder, eller som kan være på eget initiativ.

Herunder kan du få idéer til at finde en ny beskæftigelse, som du kan kaste din interesse, tid og opmærksomhed på fremover. Idéerne tager afsæt i de mest populære områder for hobbyer for mænd de seneste år:

 • Gastronomi
 • Biler og køretøjer
 • Cykling
 • Jagt og fiskeri
 • Bolig og have
 • Fotografering
 • Træning/sport

mænd og hobbies

Nogle af aktiviteterne kræver medlemskab, mens andre er mere frie. Derudover er der forskelle på behov for udstyr og tidsomfang. For dig som har en hektisk hverdag med arbejde og familie, kan det være en fordel at vælge en aktivitet med høj grad af fleksibilitet. Derved kan du selv bestemme både tidsomfang og tidspunkt.

En fritidsbeskæftigelse med høj fysisk aktivitet kan være den oplagte anledning til at komme i bedre form, når den deles med vennerne eller et par gode kollegaer.

Både arbejde og familieliv er fyldt op af sociale forpligtelser, og når der er behov for afbræk herfra, kan det være ideelt at vælge en beskæftigelse, som giver ro og fordybelse.

Hvad er forskellen på hobbyer til ude og inde?

Der findes stort set lige mange fritidsbeskæftigelser, som kan dyrkes udendørs, som der findes hobbyer til indendørs beskæftigelse.

Udenfor byder naturen på frisk luft og frihed, og her er der ideelle muligheder for fysisk udfoldelse. Det kan både være i form af cykling, løb eller jagt. Det kan for mange mænd være nemmere at stresse af ved at være på fysisk afstand fra hus og hjem. Naturen bidrager med fornyet energi, og der er masser af mentale værdier at hente ved at befinde sig udenfor.

Fra videnskabelige studier er det dokumenteret, at ophold i naturen (om det er i skov eller ved vand) øger produktionen af lykkestoffet dopamin i hjernen. Derfor kan du gøre både din krop og din hjerne en tjeneste ved at vælge en udendørsaktivitet.

hobbies

En indendørs hobby findes i mange forskellige kategorier. Typisk vil fritidsbeskæftigelser indenfor være mindre fysisk krævende sammenholdt med aktiviteter udenfor. Dog er der ingen grund til at gå udenom dem, da der findes masser af fordele med denne type beskæftigelse. For det første er du aldrig påvirket af vejret. Derfor vil du altid kunne genoptage en aktivitet indenfor.

Når du er optaget af en mere stillesiddende aktivitet (om det er i stuen, køkkenet eller andet sted), vil du skabe ro og fordybelsestid. Elementer, som har stor indvirkning på dit stressniveau. Når du er optaget af en aktivitet, vil dit mentale system slappe af. Denne reaktion vil smitte positivt af på resten af dit privatliv og arbejdsliv.

Jagt er blevet en attraktiv hobby blandt mænd

Én af de helt store områder for fritidsinteresser, der har opnået stor fremgang de seneste år, er jagt. Denne unikke hobby kombinerer alle de elementer, som har stor vigtighed hos mænd. Som aktivitet foregår jagt ofte i grupper, som giver mulighed for at tilbringe tid med andre, som har samme passion og respekt for natur og dyreliv. Denne hobby giver både frisk energi, fordybelsestid, læring om natur- og dyreliv, fællesskab og selvudvikling.

Der findes næsten lige så mange forskellige former for jagt, som der findes former for forskellig natur. En jagtform kan i store træk vælges efter dit temperament. De mest almindelige jagtformer i Danmark er:

 • Klapjagt
 • Drivjagt
 • Trykjagt
 • Trampejagt

Til den rolige og tålmodige mand, som holder af at være i tæt kontakt med naturen, kan anstandsjagt være den rette jagtform. Her handler det om, at du sidder i skjul og venter på, at dit bytte dukker op, så det kan blive skudt med perfektion på tæt skudhold.

Er du mere til den fællesskabsbaserede jagtform, hvor der skal være mere støj, kan klapjagt være det rette valg. Her foregår jagten i et afgrænset skovområde med en gruppe af jægere, som med klappere forsøger at drive vildtet frem fra skjul. Denne jagtform lægger vægt på det sociale, og der er traditioner og ritualer, som holdes i hævd i forbindelse med hver jagt.

Der er stor mulighed for at udvikle dine kompetencer som jæger, der kan videreføres til andre områder af dit liv.

Symbolgenstande og jagttrofæer kan bruges i din bolig

Et jagttrofæ er for mange en personlig genstand, som vidner om en særlig bedrift og en præstation fra ens jagt.

De seneste år er det blevet populært og attraktivt at indrette sin bolig med jagttrofæer, som kan skabe en helt særlig stil over boligen.

Trofæer fra jagt er gevir og kranie fra forskellige dyr, som blandt andet lever i danske skove og marker. Det er langt fra kun jægere, som indretter deres hjem med personlige trofæer fra jagte.

Et jagttrofæ kan bruges og anskaffes af alle, så enhver mand kan skabe en særlig maskulin indretning i sin bolig.

Det er typisk bukke og hjorte eller geder, som er genstand for trofæer, og de kan fås i mange udgaver og størrelser. Der er stor forskel på omfanget af dyrenes gevirer.

Du kan selv skabe din egen stil, i forhold hvilken type trofæ du foretrækker, og i forhold til hvor mange eller få trofæer du ønsker.

Jagttrofæer er rå indretningsobjekter, som findes med stilrene ophæng på en plade, så det tager sig godt ud på væggen i stuen eller på kontoret.

Trofæerne symboliserer den respekt og maskulinitet, som er forbundet med at gå på jagt.

En hobby har stor betydning for dig mentalt og fysisk

Som familiefar eller som mand med et krævende arbejde, er det ikke kun for aktivitetens skyld, at det har betydning at have en hobby. Med en masse forpligtelser både professionelt og privat kan ens kalender hurtigt blive fyldt op af aftaler og praktiske gøremål.

Det er vigtigt både for din mentale og fysiske sundhed, at du ind imellem sørger for at holde en pause fra hverdagens bekymringer og forpligtelser. Når du vælger at have tid til at beskæftige dig med interesser, vil din psykiske trivsel øges, og dit stressniveau sænkes.

Fra studier er det dokumenteret, at selv kort tids fokuseret beskæftigelse med en selvvalgt interesse, kan sænke dit stressniveau med mere end 60%.

At have en hobby handler i bund og grund om at vælge sig selv til, så du kan være en bedre far, kollega, kæreste eller mand, kammerat, og hvad du ellers har af roller i dit liv.

Mange mænd trives med at have en fysisk udfordrende fritidsinteresse, hvor indebrændt energi kan blive forløst.

Det gælder generelt, at mennesker, der trives mentalt, vil have en bedre fysisk sundhedstilstand. Og omvendt vil fysisk sundhed og trivsel smitte positivt af på dit psykiske velvære.

En hobby kan give dig disse fordele:

 • Anledning til at udfolde drømme og interesser
 • Øget energiniveau
 • Mere overskud i hverdagen
 • Øget trivsel både psykisk og fysisk.

Med en fritidsbeskæftigelse kan du udleve dine drømme for fysisk udfoldelse og aktivitet, eller det kan blive en mulighed for dig til at leve det mere simple liv.

Der er hobbys for enhver mand, som kan give dig stimuli i løbet af ugen, så du kan præstere bedre på de andre områder af livet.

Mange hobbyer kan finde sted omkring hjemmet

Der kan være både praktiske og funktionelle fritidsinteresser at beskæftige sig med i hjemmet. Det kan være en fordel for dig med børn eller krævende arbejde at have en fritidsaktivitet, hvor du ikke skal bruge transporttid.

Der findes hobbyer til hjemmet, som både kan passe dig med behov for fysisk aktivitet og for dig, som nyder ro og fordybelsestid. Derudover findes der aktiviteter til dig med kreative evner.

Herunder ses et udpluk af de mange aktiviteter, du har mulighed for at beskæftige dig med i dit hjem:

 • Træning og esport
 • Model byggeri
 • Hus- og haveprojekter
 • Gastronomi
 • Teknik og gadgets.

Markedet for træningsudstyr til hjemmet er bredt og oplever stigende popularitet. Dette hænger sammen med den måde, som vi lever vores liv og hverdag på med masser af aftaler og hektiske hverdagen med mindre tid til sig selv. Med træningsudstyr kan du omdanne et kontor til et funktionelt hjemme-gym. Du kan selv vælge træningsform med de mange typer kvalitetsudstyr, der er at vælge imellem.

Til den fokuserede fordybelsestid kan der vælges alt fra læsning over modelbygger til teknik. Du kan med fordel inddrage dit hjem og bolig i din hobby, hvor du kan lade kreative beskæftigelser komme til at forme den fysiske ramme om dit liv og hverdag.

Både indretningsprojekter og havearbejde byder på masser af fysiske, kreative, fordybende og udviklende opgaver.

Det kan være tilfredsstillende løbende at følge med i din passion for projekter omkring din bolig. Det bringer glæde på daglig basis og kommer både dig selv og din bolig til gode på lang sigt.

Indretningen af din stue kan være maskulin og stilren

I din bolig kan du lade en indretningsstil blive din kommende fritidsbeskæftigelse. Indretningsprojekter er langt fra forbeholdt kvinder. Med valg af en minimalistiskinspireret indretningsstil kan du gøre din stue både maskulin og personlig.

Minimalistisk indretning er en særlig stil, som bygger på en teori om, hvordan vi mennesker bedst slapper af i hjemlige omgivelser. Teorien bygger på, at for mange genstande i ens hjem er med til at skabe mental ’støj’ for os og skaber uhensigtsmæssig kaos. Dette resulterer i, at vi i mindre grad er i stand til at slappe af i hjemmet.

Din bolig skal gerne være det sted, hvor du lader dine kræfter op og kan komme ned i gear efter en hektisk arbejdsdag med diverse praktiske gøremål.

Dette kan du gøre ved at indrette din bolig med bevidsthed om indretningsteknikker.

I bund og grund handler det om at gå efter rene linjer for dine møbler, vælge simple og afdæmpede farver samt bruge naturlige teksturer.

Disse elementer danner fundamentet for den minimalistiske indretningsstil. Din hobby bliver skabt ved at skabe personlighed i indretningen.

De naturlige materialer taler den maskuline stil, hvor der gerne bruges råt læder på møblerne. Du kan skabe din egen stil ved at arbejde med sort/hvide print eller plakater på væggene, valg af rustikke lamper, unikke spiseborde med træ med videre.

Fritidsbeskæftigelsen handler for mange mænd om nysgerrigheden efter at finde nye effekter og måske selv gå i gang med at arbejde med at forme og lave genstande eller møbler.

Minimalistisk indretningsstil kan blive en fritidsbeskæftigelse

Når først du har sat dig ind i de simple grundteknikker for den minimalistiske indretningsstil, er det umuligt ikke at blive optaget af at skabe en personlig og unik bolig. Denne fritidsbeskæftigelse sikrer dig masser af meningsfyldte opgaver fremover.

Et hjem er det fysiske sted, du har størst mulighed for at udtrykke din personlighed. Og med en personlig og minimalistiskinspireret indretning, vil der med sikkerhed blive lagt mærke til dine boligomgivelser af kammerater og familie.

Den store fordel ved minimalistisk indretning er brugen af originale, ægte og naturlige materialer. Dette gør det oplagt at inddrage rå effekter i boligen. Det kan være møbler og genstande, du selv har skabt og designet.

Ved at gøre din eget hjem til din fritidsinteresse kan du kombinere alle fordele og værdier, som findes med at have en hobby.

Du får en meningsfyldt beskæftigelse, der giver dig glæde i hverdagen. Du kan løbende se resultater af dine arbejdsindsatser, og der er masser af muligheder for at nørde med redskaber og materialer ved selv at skabe dine egne møbler.

Har du et værksted eller funktionelt redskabsrum, kan du komme til at tilbringe mange timer her med at arbejde fysisk. Dette giver dig plads og ro til at trække dig væk fra familien for en stund for at hellige dig kreative og fysiske projekter.

Effekten af denne hobby kan tilmed komme til at forbedre din bolig, og du vil i takt med indretningen blive bedre i stand til at gøre dit eget hjem til et frirum.

minimalistisk design


Indlægget udarbejdet med Juleliv.dk
Find den perfekte julegave til ham hos Juleliv.dk