Hver femte dansker lider af lavt selvværd, og har en grundlæggende følelse af ikke at slå til. Det viser tal fra en undersøgelse foretaget på vegne af psykiatrifonden.

I korte vendinger handler selvværd, om den måde vi hver især opfatter os selv på, og den følelse vi får, når vi tænker på os selv. I sidste ende er vores selvværd altafgørende for vores psykiske trivsel. Hvis vi ikke kan værdsætte os selv, kan vi heller ikke tro på at andre kan værdsætte os.

pige-selvtillid

Særligt mænd rammes af dårligt selvværd

Mænds selvværd vokser typisk stødt fra de bliver født, og indtil de fylder 25, men derfra begynder det at gå nedad bakke for de fleste. Måske er det de første grå hår, der begynder at vise sig, eller antydningen af isse på baghovedet, eller måske er det bare det faktum, at du nu kan drikke lidt færre øl, end du kunne da du var i starten af 20’erne.

Lige meget hvad det er, så ændrer det ikke på at selvværdet tager et dyk, og for rigtig mange bliver det ved med at dykke resten af livet.

Heldigvis kan selvværdet motioneres, trænes og bygges op. For nogen er det nok, selv at gøre noget ved det, måske skal der ikke mere til, end at tabe et kilo eller to, før du begynder at føle dig mere værd, men for andre er det sværere at ændre på.

Fraskilte mænd har det laveste selvværd af alle

I det moderne samfund er den fraskilte, enlige mand allerhårdest ramt af lavt selvværd. Så meget at han i folkemunde har fået tilnavnet ”tabermanden”. Det er ikke fordi han er en taber, men fordi han har tabt.

Mandens rolle er traditionelt set at passe på familien, og sikre deres liv. Efter en skilsmisse står han pludselig rodløst tilbage, og ved ikke hvad hans rolle nu skal være. Det er hårdt for selvværdet, og kan være enormt svært at slippe ud af.

Der er hjælp at hente

Mange mænd ender i en situation, hvor det ikke er nok at løbe en tur, eller at få en lønforhøjelse. Deres selvværd har igennem flere år lidt så stor overlast, at der skal professionel hjælp til, for at få dem ud af de problemer de allerede befinder sig i. Rigtig mange mænd har brug for at besøge dronningen af udvikling af selvværd, for at booste deres selvtillid.

Det har længe været ildeset at få hjælp til selvhjælp, men det er der ingen grund til. Et godt selvværd skal plejes og passes, og hvis det først er faldet sammen, skal det bygges op igen, og det er alt andet lige nemmere for andre mennesker, at bygge dit selvværd op, end det er at gøre det hele selv.

Det kan godt være at filmscenen med manden, der står foran spejlet, og fortæller sig selv, at han er god nok, ofte går igen i film og serier, men der er en grund til at vi alle sammen griner af den. I sidste ende er det meget nemmere at tro på, når andre fortæller dig at du er god nok, end når du selv gør det.

 

Dronningen af udvikling af selvværd

 

Fotocredit – Ole Jakobsen
http://www.den-utraditionelle.dk/