For mange er det uoverskueligt at tage til psykolog for at sidde og snakke om sine problemer og følelser i en time ad gangen. Det kan virke som spild af tid og ikke som noget, der kan hjælpe på et problem. I stedet for at søge hjælp går mange hellere rundt med små problemer eller føler sig ængstelige og stressede, selvom det kan være meget bedre at tage problemerne i optakten. Uanset om du har psykiske lidelser som angst eller depression, eller om du bare er bekymret for dit mentale helbred, kan det være en god idé at søge hjælp.

Der er nemlig mange terapiformer, der ikke handler om at tale om følelser og tanker i dybden, hvis det er noget, du ikke bryder dig om. Med en terapeut får du værktøjer og øvelser, som du kan lave i din hverdag og permanent forbedre dit mentale helbred. Selv hvis du ikke mener, at du har behov for at snakke med psykolog om din barndom, kan du få meget ud af få rådgivning til at forbedre dine vaner.

Metakognitiv terapi

Hvis du frygter at skulle sidde hos en psykolog i flere timer og tale om dine tanker og følelser, er der mange andre former for terapi. Her kan du finde en metakognitiv psykolog. Der er et stort udvalg af psykologer og terapeuter, så du kan få en behandler og en behandlingsform, der passer til dig og dine problemer uanset om du vil behandles for en psykisk lidelse eller vil forbedre din mentale sundhed, før der opstår problemer.

Metakognitiv psykologi handler om at få opmærksomheden væk fra tanker og bekymringer, der fylder i hverdagen. Overtænkning er ofte en stor del af psykiske lidelser som angst og depression. Med metakognitiv psykologi bliver du opmærksom på, at du selv kan kontrollere dine tanker, og hvor du har din opmærksomhed.

Behandling

Hvis du dvæler for længe ved negative følelser eller bekymringer om noget, der sker i fremtiden eller er sket i fortiden, så skaber det ofte en større udfordring, end det du egentlig bekymrer dig om. Ved at overtænke kan du fastholde følelsen af ængstelse eller tristhed. Derfor handler metakognitiv terapi om at tænke mindre.

I behandlingen kommer du til at tænke over dine tanker. Du bliver opmærksom på, hvor meget du fokuserer på tankerne, og at du har kontrollen over dem. Du kan få strategier og øvelser til at lære at kontrollere, hvad du fokuserer på. Det kan være med et kort tidsrum i løbet af dagen, hvor du tænker over dine bekymringer, og resten af dagen udsætter du bekymringerne til det tidspunkt. Det kan også være en øvelse, hvor du skifter opmærksomheden mellem forskellige ting, så du får en følelse af, at du kan styre dit eget fokus og dermed dine tanker.