Når man køber en færdighæk, er der flere ting, man skal overveje.

Prima færdighække er ofte dyrere, men en fuldvoksen færdighæk har til gengæld allerede den rette højde og tæthed.

Du springer altså flere års ventetid over, for ikke at snakke om den konstante pasning pleje af dine hækplanter.

De mest populære hække i Danmark er en liguster færdighæk, Thuja færdighække og en bøg færdighæk.

Alle tre sorter giver en fyldig hæk, og nogle af dem med overdådige blomsterflor, f.eks en thuja brabant.

Liste over hække

  1. Liguster Prima færdig hæk
  2. Thuja brabant Prima færdig hæk
  3. Avnbøg Prima færdig hæk

Hvilken type Prima færdig hæk skal du vælge?

Der er mange planter at vælge mellem, som f.eks bøgehækken, Lind Prima færdighæk med hjerteformede blade og en bølget rand, liguster, herkules hæk, fagus sylvatica og thuja brabant, når du skal vælge ny hæk.

Thuja brabant fuldvoksne hækplanter giver en smuk hæk, med en sammenhængende flade. Det er en populær type færdighæk, da det er en høj hæk, som kan give meget afskærmning af din have.

Din nye hæk vil dermed give dig en privat have.

Hækken trives både i delvis skygge og fuld sol, selv nye planter kan give dig livskraftige hæk planter, med kraftig vækst.

Fuldvoksne kvalitetshækplanter som f.eks en bøgehæk eller en liguster, kan du begge købe som en Prima færdighæk.

Liguster færdighæk

En liguster færdighæk er utrolig smuk, med sine grønne blade, samtidig med at den skærmer din have fuldstændig fra fremmede blikke.

En fuldvoksen hæk sørger for, at du kan nyde privatlivtes ro og fred, uden at du skal vente flere år først.

Nye hækplanter kan nemt vokse i 5-10 år før, at de når samme højde som en Prima færdighæk.

Den færdige ligusterhæk er de mest populære færdighække i Danmark. Det er den type hæk du ser allerflest steder.

Klippe hækken

En ligusterhæk kan både stå uklippet, med blomster og bær eller helt skarpt klippet.

Hvis du foretrækker din ligusterhæk uklippet, så vil hækken tiltrække bier og andre nyttedyr. Den vil blomstre og senere få sorte bær.

Det er en smukt blomstrende hæk, og samtidig også en tæt hæk.

Vil du have ligusterhækken klippet, anbefales det at klippe hækken 2 gange om året. På den måde vil den få og holde, helt skarpe kanter.

Det giver et virkelig velplejet udseende, og det vil løfte hele niveauet på din have. Det er flot hæk som dine naboer vil misunde dig.

Det er vigtigt, når du klipper hækken, at du sørger for at den er bredere i bunden end i toppen. På den måde sørger du får at hele hækken får sol.

Pleje af din liguster færdighæk

Køber du en Liguster færdighæk, så springer du en masse års ventetid over, i forhold til størrelsen på hækplanterne.

Du skal dog være ekstra opmærksom på dine nye hækplanter, lige når har købt og fået dem sat på plads.

Det vil formentligt være nødvendigt med ekstra vanding og gødning, så du miniere risikoen for at de dør. Når de så først har fået fat og vokser stabilt igen, kan du gå tilbage til den normale pleje.

På den måde får du den flotteste færdig ligusterhæk. Din nye hæk bliver på denne måde en meget tæt hæk.

Thuja Prima færdighæk

Der er massevis af forskellige Thuja færdighække, men ens ved dem alle er den utrolige tæthed som de besidder.

Thuja færdighække er kendt som en levende plantemur, hvor ingen kan se igennem, heller ikke selvom de prøver.

Thujaer har yderligere den fordel at de kan formklippes til perfektion, og at de kan blive mange meter høje. Nogle sorter kan faktisk blive over 10 meter høje.

Det at de kan formklippes gør dem ekstra populære i byerne, hvor netop den slags hække er meget eftertragtet.

Pleje af din Thuja Prima færdig hæk

Når først din Thuja hæk er mere end et par år gammel, er der ikke meget pleje arbejde at lave.

Køber du en Thuja færdighæk fra Prima er den allerede mere end et par år gammel. Derfor er det primært selve plantningen du skal fokusere på i første omgang.

Især de første uger er vigtige. Der skal muligvis vandes flere gange om ugen og der skal formentligt også gødes.

Det er vigtigt at rødderne får fat i deres nye jord. Når først de har fået fat, kan du give dem normal pleje, hvilket ikke er meget ved Thuja færdighække.

Prima færdighæk Bøg

En bøg færdighæk er den ultimative Prima færdighæk. De fleste bøge når en højde på op til 3 meter, så det kan tage mange år at have en fuldvoksen Prima færdighæk i Bøg, hvis du planter selv.

En færdig bøgehæk er modstandsdygtig overfor sygdomme og svamp, samtidig med at de er meget nemme at klippe.

Bøgeskove er derfor også altid smukke, ligesom de blandede løvskove.

Bøgehække tiltrækker desuden en masse nyttedyr til din have, og de er noget de fleste havejere sætter pris på. Det gør dem bare endnu mere populære.

Samtidig er de flotte blade stedsegrønne. Det betyder at de er grønne året rundt, og der er jo ikke noget mere kedeligt, end en brunelig skaldet hæk.

En af de mest populære typer færdig bøgehæk er en avnbøg. En avnbøg er den du ser de fleste steder som en færdig bøgehæk.

Hækken skiller sig ofte ud i nabolaget, på den gode måde. Planterne er nemme at holde, hvilket er med til at gøre dem til et valg som færdig hæk.

Hvilken type Prima færdighæk skal jeg vælge?

Det kommer an på flere forskellige ting. Prisen, tidspunktet og vedligeholdelsen er nogle af de faktorer du skal overveje.

En Prima færdighæk kan sagtens koste op til 2-3 gange så meget som en almindelige hækplanter, men med en Prima færdig hæk springer du også flere års ventetid over.

Før en almindelig hæk er fuldvoksen går der typisk 5 til 10 år, så det er med at væbne sig med tålmodighed, hvis du gerne vil spare lidt penge på din hæk.

Pleje af din Prima færdig hæk

Derudover kræver Prima færdighæk ikke nær så meget pleje. Du skal have den vandet og gødet de første uger, mens den finder roden i sin nye jord.

Bagefter kan en Prima ofte klare sig selv, så længe at der ikke er tørke. Prima færdighække er desuden rigtig nemme at klippe, så det er ikke noget problem med vedligeholdelse.

Hvad koster en Prima færdighæk?

En Prima færdig hæk er altså lidt dyrere end en normal færdighæk, men de er også både større, tættere og plejet til den store guldmedalje. Det minimere din risiko for at købe en dårlig færdighæk.

Det handler selvfølgelig om hvilken sort af færdighæk du vælger. Der er nemlig utrolig mange at vælge imellem.

De tre typer færdighække vi har beskrevet her, er kun et lille udpluk af alle de Prima færdighække der findes på markedet i Danmark.

Samtidig handler det også om størrelsen på hækplanterne. Du kan nemlig oftest vælge mellem 3-4 størrelser hækplanter. Alt lige fra 80 cm til 220 cm hækplanter.

Du kan købe din Prima færdig hæk, med fuldvoksne hækplanter, hos nabolagets planteskole.

Forskellige typer færdighæk fra Prima

Der er altså Prima færdighække der passer til enhver have. Du finder med garanti også en Prima færdighæk, der vil passe perfekt ind i din have. Der er mange forskellige sorter, også som stedsegrøn.

Vil du hellere selv plante og følge dine hækplanter fra start af, så er der penge at spare. du skal dog ligge en masse energi og tålmodighed i det i stedet. Det har dog også sin charme at gøre det bunden af selv.

Plantning af din Prima færdig hæk

Det er vigtigt at du vælger det rette antal planter pr m2 i jorden. Det kan f.eks være tre planter pr m2. Det er meget vigtigt at du køber nok planter til din færdig hæk, det er ikek der du vil spare penge.

Det giver en tæt hæk, og vælger du stedsegrønne planter, så har du en flot færdighæk hele året rund, selv i det danske vejr.

Ligusterhække med fuldvoksne kvalitetshækplanter, i tempererede egne, selv i halvskygge, kan blive op til to meter høje. Dermed kan du skærme din egen have fra nysgerrige blikke.