Med en travl hverdag hvor mange døjer med arbejde, skoleopgaver eller familieliv der skal passes (lille Timmy køre jo ikke sig selv til fodbold hver onsdag) så er der ofte ikke meget tid til den daglige træning, og det kan hurtigt gå ud over vægten.

Men hvad gør man så, når man brændende ønsker igen at kunne presse måsen ned i et par Lee Jeans der passede perfekt sidste sommer, og gerne vil gøre det på en sund og fornuftig måde?

Man tyer til nogle naturlige små tricks der kan booste (aldrig erstatte!) kampen om at opnå den ideelle vægt.

Pulver eller pilates

Der er få ting i livet lige så lækre som en marsbar eller et stykke flødekage – men som ordsproget siger: ”Direkte fra munden og ned på hofterne”.

Et gammelt husråd anbefaler at børste tænder når man føler sig sulten, da smagen af mint mindsker lysten til søde sager. Et nyere råd, går ud på at indtage en anelse proteinpulver.

Proteinpulver kan, sammen med motion, være med til at øge dit stofskifte, reducere appetitten og sørge for at kroppen i kurperioder taber fedt og ikke muskelmasse.

Grunden til at proteinshakes reducerer appetitten, er de aktive stoffer i drikken der fremmer kroppens naturlige mængder af hormonerne PYY og CCK, der begge ”fortæller” hjernen at kroppen er mæt.

Et forsøg af Healthline viste, at ekstra protein indtaget om morgenen, hjalp en gruppe testpersoner med at indtage færre kalorier i løbet af dagen, da de ikke følte lige så stor trang til snacks og søde sager.

Et andet akademisk forsøg der senere blev publiceret, arbejdede med samme rammeforhold, men her holdt man øje med en gruppe overvægtige kvinder, for at undersøge om der var en sammenhæng mellem protein og vægttab – dette førte til et forbløffende resultat, idet kvinderne stille roligt tabte sig 5 kg over 12 uger.

God søvn, god stil

Søvn er næring for hjernen, og når hjernen ikke får nok søvn, vil den begynde at lede efter alternativer i hverdagen, som kan give den de mængder energi den mangler. Dette fører blandt andet til et større madindtag og en higen efter sukkerholdige produkter.

Udover dette, producerer kroppen i perioder uden nok søvn mere af stoffet kortisol, som er et stress hormon. Når der er højnede mængder af dette hormon i kroppen, vil kroppen stædigt forsøge at holde på sine naturlige fedtdepoter.

Ifølge adskillige undersøgelser, sænkes kroppens naturlige insulinniveau efter blot få dage uden god søvn. Insulin er med til at omdanne fedt, sukker og stivelse til energi, og når denne proces falder (med helt op til 30%) bliver fedtet bare siddende på sidebenene uden at kunne forbrændes.

Dette blev tydeliggjort i en nylig undersøgelse, hvor en gruppe testpersoner på kur i forsøgsperioden skulle sove mindre end de anbefalede 8 timer.

Henover 2 uger med mindsket søvn, oplevede personerne et fald i deres vægttab på 55%, trods ikke at have ændret på hverken diæt eller træningsniveau. Niveauet steg igen, da et ideelt søvnmønster blev genindført. Vil du have flere inputs kan du med fordel besøge denne side.

Har du problemer med at sove, kan du forsøge at anvende naturlige midler der kan hjælpe kroppen med at slappe af, såsom baldrian piller eller kamille te.