Rigtig mange forbinder hudkræft med solbadning, og mange tænker derfor også, at hudkræft er noget, der primært rammer kvinder.
Undersøgelser viser dog, at mænd faktisk oftere bliver ramt af hudkræft end kvinder. Undersøgelser viser også, at mænd oftere overser symptomerne på kræft og kommer alt for sent til læge.
Som mand skal du altså også huske at holde øje med forandringer i din hud som er vedvarende og ikke forsvinder igen. Det er meget bedre at gå til lægen en gang for meget en end gang for lidt.

Mand ved grill

Chancen for overlevelse er stor

Hudkræft er blandt de 10 hyppigste kræftformer, der rammer mænd. Der er en god chance for at overleve, for især hudkræft udgør sjældent en stor risiko for alvorlige konsekvenser.
Den største risiko er faktisk, at mænd ikke selv er opmærksom på symptomerne og derfor ikke kommer afsted til lægen i tide.
I mange år har kræftens bekæmpelse haft ekstra fokus på at få mænd til at henvende sig og gøre brug af den rådgivning og de behandlingstilbud, der er. Alligevel er det kun ca. 25 % af de henvendelser, som foreningen får, der kommer fra mænd.

Når hudkræft bliver opdaget og behandlet i tide, er det en sygdom, der er relativt nem at behandle, og langt de fleste kommer videre uden at have store mén eller risiko for tilbagefald.

Mænd får også sol

Hudkræft er ofte forårsaget af skader fra store mængder direkte sollys, men selvom mænd ikke ligger og solbader så ofte som kvinder, så får de altså også sol.
Mange mænd er måske dårlige til at huske at bruge solcreme og anden beskyttelse, når de arbejder i haven eller opholder sig udenfor ved andre lejligheder. Derfor bliver mænd også ofte solskoldet og får dermed større risiko for senere at udvikle hudkræft.
Det er derfor vigtigt at mænd også er opmærksomme på de symptomer, der kan skyldes hudkræft. Det kan f.eks. være et sår, der ikke vil hele, eller en lyserød knop på huden, der evt. væsker eller har et lille sår på midten. Men det kan også være rød og skællende hud eller en arvævslignende pigmentforandring.

Jo ældre, man bliver, desto større risiko for hudkræft har man, men det rammer også unge mænd og kvinder i 30-års alderen.
Det kan ikke siges ofte nok, at det er bedre at gå til lægen en gang for meget end en gang for lidt.

Doktor

Hvad gør lægen?

Lægerne kan ofte hurtigt spotte, om der er tale om hudkræft, men såfremt der er den mindste tvivl, vil du altid blive henvist videre.
Heldigvis er der stillet ventetidsgarantier, når det handler om kræft, der sikrer, at du hurtigt kommer til.
Hvis man foretrækker det, er der også rigtig gode muligheder for at blive behandlet endnu hurtigere på en privatklinik.  Her er det ofte de nyeste eller mest anerkendte metoder, der bliver brugt til at behandle hudkræft.
Langt de fleste bliver på ret kort tid 100% helbredt, og kræften vender sjældent tilbage.
Det er lidt forskelligt hvordan hudkræft behandles, men én af de mest brugte metoder er ved afskrabning eller en mindre operation i lokalbedøvelse, hvor hudkræften fjernes sammen med lidt ekstra hud for at sikre, at alt det fjendtlige væv kommer med.

I nogle tilfælde behandles hudkræft dog med stråling eller creme, og i ganske sjældne tilfælde medicin.