Et luftgevær er et gevær, der bruger luft til at affyre et projektil. De fleste klassiske luftgevær bruger hagl som ammunition, og luftgevær er velegnede til jagt på mindre dyr samt konkurrenceskydning. Lovgivningsmæssigt gælder der, at det er tilladt for alle over 18 år at købe, opbevare og anvende et luftgevær med den mindste kaliber, nemlig et luftgevær med en kaliber på 4,5 mm. Denne type luftgevær er tilladt at anvende til skydning efter skive eller andet mål, så man kan træne sin præcision. Luftgeværet må dog ikke bruges til skydning efter dyr. Alle luftgevær med en kaliber over 4,5 mm kræver en våbentilladelse eller et jagttegn, og skal opbevares i et godkendt, aflåst våbenskab. 

Generelt findes der forskellige typer af luftgevær, ligesom størrelsen af kaliberen også varierer. Her får du et overblik over de forskellige typer, samt hvilken betydning kaliberen har for våbnet. 

Bliv klogere på hagl

Et klassisk luftgevær

Det klassiske luftgevær er typisk et haglgevær, som er udarbejdet af træ, og hvor geværløbet er lavet af metal. Det lades ved, at man knækker geværet der, hvor træ og metal mødes, placerer haglet og retter geværet ud igen. Som nævnt anvender luftgevær sammenpresset luft til at affyre haglet, og det er vigtigt, at haglets størrelse passer til luftgeværet. Det er netop størrelsen på haglet, som afgør våbnets kaliber. 

Som nævnt før er den mindste størrelse hagl 4,5 mm. Denne type luftgevær er den mest udbredte, fordi den ikke kræver jagttegn eller våbentilladelse. Andre udbredte størrelser er 5,5 mm, hvilket svarer til .22 kaliber, samt 6,35 mm, hvilket svarer til .25 kaliber. Skal våbnet bruges til jagt, skal man anvende endnu større hagl. Her er det mest almindelige at anvende hagl i størrelsen 9 mm eller 12,7 mm. Det er altså vigtigt, at man anvender et luftvåben med korrekt kaliber til den aktivitet, man skal bruge det til. 

PCP luftgevær

PCP luftgevær adskiller sig fra klassiske luftgevær ved at anvende trykluft, som blot er normal luft trykket sammen til mellem 200 og 300 bar. Våbnet er genialt for dig, der gerne vil have et kontrolleret skud uden for meget rekyl. Rekyl er det tilbagestød, som opstår, når et våben affyres, og er man begynder, kan det være rart at undgå for meget rekyl. Trykluften giver et mere kontrolleret og kraftigere skud, og der er derfor større træfsikkerhed med våben af denne type. 

Skydning med haglgevær

Dit næste luftgevær!

Hvilken type luftgevær, du bør anskaffe dig, kommer altså an på både din erfaring, dit behov i forhold til, hvad du ønsker at bruge geværet til, din økonomi samt din personlige præference. Især præference er meget individuelt, og det kan derfor være en god idé at prøve de forskellige typer luftgeværer af, før du anskaffer dig dit næste. Vil du vide meget mere om luftgeværer og de mange muligheder på markedet, kan du læse meget mere her!