Hvis du vil leve længere og have en sund alderdom uden sygdom, så kræver det, at du har en sund livsstil. Det gælder sådan set uanset om du er mand eller kvinde. Dog er mænd knap så gode til at reagere på eventuelle tegn på sygdom, og mange mænd kommer derfor for sent afsted til lægen, når kroppen gør ondt. Det skal du som mand lave om på, hvis du ønsker et langt og sundt liv.

KRAM er nøglen til et langt og sundt liv

KRAM er nøglen til et langt og sundt liv, og her tænker vi ikke på et fysisk kram, selvom det også er både sundt og godt. Vi tænker derimod på begrebet KRAM, som står for Kost, Rygning, Alkohol og Motion. Disse fire ting er afgørende for, om du får et langt og sundt liv – både som mand og som kvinde.

Spis varieret og ikke for meget

Hvis du gerne vil leve et langt og sundt liv, er det vigtigt at du spiser fornuftigt og ikke for meget. Sørg for at udeluk umættede fedtsyrer, spis godt med grøntsager, skær ned på kødet, vælg fuldkornsprodukter og spis i det hele taget lidt mindre, end du plejer. Supplér evt. med et kosttilskud af D-vitamin om vinteren.

Kvit smøgerne

Rygning er enormt skadeligt og er en af de ting, der for alvor kan have en negativ indflydelse på, hvor længe ud lever. Hvis du ryger, anbefales det derfor kraftigt at stoppe med det samme. Der er mange måder du kan få hjælp til at kvitte smøgerne på – tal evt. med din læge om disse.

Skær ned på alkoholforbruget

Du bør maksimalt drikke 10 genstande om ugen og højst 4 genstande på samme dag. Du må dog meget gerne drikke mindre. Er du mand mellem 18 og 25 år bør du være særligt opmærksom på, ikke at overskride anbefalingerne.

Vær fysisk aktiv

Sørg for at du er fysisk aktiv hver dag. Det behøver ikke være meget. Blot 30 minutters fysisk aktivitet om dagen reducerer risikoen for tidlig død markant. Motion forbedrer desuden også livskvaliteten betydeligt.

Gå til lægen ved mistanke

Hvis du som mand får mistanke om, at der måske er noget galt, eller du har haft ondt i en længere periode uden at vide hvorfor, så sørg for at blive tjekket hos lægen. Jo bedre tid du er ude, og får opdaget eventuel sygdom, jo bedre er chancerne for helbredelse.

Skrevet i samarbejde med https://bedemand-danmark.dk/