Rigtig mange får enten forstyrret sin søvn eller oplever at vågne med hovedpine og tandpine, fordi de skærer tænder om natten. Det er i sig selv frustrerende at have ondt og sove dårligt, men det slider også på dine tænder, der herefter kan blive meget følsomme over for kulde og varme. Det kan nemt blive dyrt i tandlægeregninger, men en bideskinne kan måske være et billigere alternativ.

Hvad gør bideskinnen helt konkret?

Spændingshovedpine, muskelspændinger og smerte ved kæberne samt øresmerter er hyppige følger af at skære tænder. At skære tænder kaldes også bruksisme, og kan være voldsomt generende. En bideskinne kan være løsningen, idet den aflaster kæbemusklerne og mindsker sammenbiddet mellem tænderne. Derudover danner skinnen et beskyttende lag, så du ikke slider emaljen af ved at skære tænder.

Skinnen forhindrer derimod ikke, at du fortsætter med at skære tænder, men den beskytter tænderne og hjælper kæbemusklerne med at slappe af. Det kan være tilstrækkeligt til, at du ikke vågner med hovedpine og spændinger i kæberne.

En bideskinne kan herudover også afhjælpe et eventuelt skævt bid, som også kan være årsag til gener. Her bør du dog også overveje, om dit bid eventuelt skal rettes med en tandregulering hos tandlægen.

Skinnen sættes på tænderne i overmunden, og den bør udskiftes cirka hver anden måned for at bevare den optimale beskyttelse.

Fordele ved bideskinne

  • Gør det sværere for dig at skære tænder.
  • Danner et beskyttende lag mellem dine tænder i over- og undermund, så du ikke slider på emaljen.
  • Hjælper kæbemusklerne med at slappe af.
  • Mindsker sammenbiddet mellem tænderne.
  • Afhjælper spændingshovedpine og muskelspændinger og smerte ved kæberne.

smerte i kæben

Skal du have bideskinne?

Det er ikke engang sikkert, at du er klar over, at du skærer tænder. Ofte har patienter blot kunnet konstatere smerter og hovedpine, og har derfor været igennem forløb hos fysioterapeuter, kiropraktorer og/eller læge uden held. Har du har følgende symptomer, bør du kontakte din tandlæge til en snak om en bideskinne:

 

  • Tandpine om natten.
  • Nakkespændinger, hovedpine eller kæbesmerter – særligt når du vågner om morgenen.
  • Smerter i ansigt, ørerne eller over kindbenene.
  • Svimmelhed og følelsen af ikke at være udhvilet om morgenen.
  • Susen for ørerne.
  • Knæklyde fra dine kæbeled
  • Slid på tænderne.

 

Tandlægen kan hjælpe dig med at afklare, om du skærer tænder, og om du har brug for en bideskinne. Det er derfor kun tilrådeligt at tage en snak med din tandlæge, før du køber en skinne. Tandlægen kan også guide dig i valget af skinne, herunder om den skal være blød eller hård.

Men du behøver ikke købe skinnen hos tandlægen. Der findes en række billigere og godkendte alternativer online. Du kan læse meget mere om bideskinne her, hvor du også kan finde forslag til en billig skinne.

billig bideskinne

Hvad skal du være opmærksom på, når du bruger bideskinne

Når du har fået din skinne og er begyndt at bruge den, er det helt afgørende, at du har stort fokus på din mundhygiejne. Dine tænder skal være helt rene, når du tager skinnen på, så bakterier ikke har mulighed for at udfolde sig. Derudover skal din skinne sidde behageligt. Den må ikke genere i munden, sidde løst eller vippe af i løbet af natten.

Du skal desuden holde den ren og skylle den hver morgen og aften før og efter brug. Du må ikke rengøre skinnen med tandpasta, da det kan forårsage ridser. I disse ridser vil der nemlig kunne samle sig bakterier. Du må heller ikke bruge kogende vand til at rense bideskinnen, da det kan ændre formen på skinnen.

Når du ikke bruger skinnen, skal den ligge et rent og tørt sted – helst i den beholder, der følger med.