Når du skal vælge vinduer til dit hjem, er det vigtigt at du overvejer både funktionelle og æstetiske faktorer. Du bør tænke over, hvordan vinduerne passer ind i dit hus facade samt indretningsstilen. Derudover bør du se efter hvilke praktiske behov, vinduerne skal opfylde. Her bør du kigge på faktorer som energiforbrug, håndtag, styring, sprosser og æstetik.

Energieffektive vinduer efter mål

En af de største trends indenfor vinduesdesign 2024 er vinduer, der er energieffektive og kan laves efter mål. Et energieffektivt vindue betyder, at isoleringen typisk vil være bedre. Dette mindsker energitab, og dermed reduceres mængden af energi, der skal bruges til at opvarme dit hus om vinteren og køle det ned om sommeren. Ikke nok med det er godt for miljøet, vil du formentlig også kunne mærke det i dit forbrug på længere sigt. Priserne på el og varme stiger, og der vil du kunne mærke på din pengepung. Det er derfor økonomisk mere attraktivt at investere i løsninger, der kan reducere forbruget for dig. Energieffektive vinduer bidrager også til et bedre indeklima i dit hjem. Hvis du får en bedre isolering, slipper du for træk og kuldebroer, som kan gøre rummene i dit hjem ubehagelige at opholde sig i. Desuden kan moderne energieffektive vinduer ofte også reducere støj udefra, hvilket giver en mere rolig og behagelig atmosfære inde i dit hjem.

Vinduer med smart teknologi

I dag vil du også opleve, at teknologi spiller en større rolle – også for dine vinduer. Teknologien vil være integreret i vinduerne således, at du i højeste avancerede teknologi kan styre dem med en app. Samtidig kan de blive tyverisikrede således, at der bliver registreret indbrud gennem vinduerne. Teknologien vil også kunne vise sig ved, at isoleringen i vinduerne vil være bedre. Teknologien vil også vise sig ved styringen af vinduet. Et vindue kan være topstyret, som betyder at vinduet bliver betjent ved, du skubber vinduet ud i bunden med et håndtag. Sådan et design betyder, at du både vil få luft fra toppen og bunden, når du åbner vinduet. Der er især mange, der vælger et top styret vindue ved deres toilet, da de giver en anden form for udluftning. En anden måde de teknologiske fremskridt viser sig på er ved, du nu kan få vinduer med trelags glas, som kan reducere varmetabet betydeligt i dit hjem.

Vinduer med beskyttelse

Du vil også kunne finde vinduer, der har forskellige former for beskyttelse. Dette kan inkludere stormvinduer, skudsikre vinduer og vinduer med avanceret UV-beskyttelse. Disse typer vinduer er ideelle i områder med ekstreme vejrforhold eller for dem, der ønsker ekstra sikkerhed og holdbarhed. I Danmark er det måske ikke så relevant med et skudsikkert vindue, men nærmere med et tyverisikret vindue.

Bondehusvinduer med sprosser

Sprosser på vinduer er også en top trend indenfor vinduesdesign. Disse vinduer kan også gå under navnet ‘bondehusvinduer’, da man typisk ser sprosser på ældre huses vinduer. Sprosser giver samtidig en form for hygge, da man er mere afskærmet fra vejen i forhold til at kigge ind i huset. Det er især æstetikken der er i fokus ved bondehusvinduer med sprosser. Det giver typisk en landlig, romantisk og idyllisk æstetik til et hus. Du vil måske forbinde det med huse, du typisk ser i gamle klassiske danske film.

Når du vælger et vindue med sprosser skal du vælge mellem forskellige ‘fag’ til vinduerne. Det vil altså sige, hvor mange vinduer du skal have. Herudover vælger du antal ‘ruder’, som er det antal ruder vinduet bliver opdelt i. Det vil sige, sprosserne kan danne rammer således, at der kommer 16 ruder i dit vindue.

Minimalistisk design til skandinaviske huse

Du vil stadig opleve, at den minimalistiske trend forsætter indenfor design og indretningsverdenen. Minimalisme i forhold til vinduer betyder rene linjer og simple rammer. Måden dette vil kunne ses på for vinduer i 2024 er ved, at vinduerne er simple i deres rammer, som typisk vil være alu/træ. Samtidig vil ruderne være klare, og der er ingen former for farvet glas, mønstret glas eller lignende. Denne stil vil du også opleve passer godt, hvis du har en moderne bolig, hvor du ønsker et elegant og stilrent udtryk uden unødvendige detaljer.

Sådan vælger du det rigtige vindue design for dig

Mulighederne er mange, når det kommer til valget af vinduer. Det er derfor en svær beslutning, som kræver grundig overvejelse. Det er vigtigt, at du dels ser på funktionelle faktorer, og dels æstetiske faktorer. Du bør tænke over, hvordan vinduerne vil passe ind i din overordnede indretningsstil, samt hvilke praktiske behov de skal opfylde. Hvis du bor i et ældre hus, vil bondehusvinduer måske være mere ideelle, mens vinduer i et minimalistisk design, vil være mere ideelle til et mere moderne hus. Energiforbrug, lysindfald, privatliv og udsigt er alle vigtige aspekter at tage i betragtning.

I 2024 er der noget for enhver smag og ethvert behov, når det kommer til vinduedesign. Energieffektivisering er et stort skridt i Danmark, som der er stort fokus på.