Det kan være svært at finde en ny topmadras, når den gamle efterhånden er ved at være slidt ned, eller du føler du ikke længere ligger helt så godt i sengen – Eller måske ønsker kæresten sig en ny topmadras i julegave, og mener du på magisk vis kan gætte dig frem til hvilken der er perfekt til dem.

Heldigvis er hemmeligheden bag det perfekte topmadrasvalg yderst simpel, og det er noget der påvirker din nattesøvn mere end du tror: Kropsformen.
Vi har alle meget forskellige former og størrelser, og til disse mange former findes forskellige topmadrasser.

Topmadrasser kan muligvis se ens ud ved første øjekast, men at kalde dem ens ville være det samme som at mene fodbold og håndbold er ens, blot fordi begge dele er sport, og der er en bold der skal i målet.

madras

 

Find madrassen, der passer til din kropstype

Husk at selvom der er generelle matches mellem krop- og madrastype, er det vigtigste at du føler dig godt tilpas når du ligger på madrassen. Folk er forskellige, så vælg altid en madras der opfylder dine unikke behov.

Til den slanke mand

Til dem der ikke vejer ret meget anbefales en blød madras. Hårde madrasser kan føre til ømme skuldre og lemmer der falder i søvn, før du gør det. Dette skyldes at du ikke selv har nok vægt til at presse det øverste lag af madrassen ned, og du får derfor ikke den støtte som midtermaterialerne ellers er skabt til at give dig.

Topmadrasser med memoryskum kan anbefales, da de har lettere ved at give optimal støtte, selvom kun de øverste lag ”aktiveres”. Madrassen må gerne være tynd.

Til manden med øltønde

Er du over 90kg, eller er du meget muskulær, er der behov for en god balance mellem det faste og det bløde. Madrassen må gerne være tyk, og det er vigtigt at den ikke er så blød, at du belaster hoften unødvendigt – dette kan lede til ryg- og hoftesmerter.

Det anbefales at kikke efter hybridkombinationer, muligvis med memoryfoam. Madrassen skal være fast nok til at ”give modstand”, når du lægger dig ned. Prøv også at kikke efter madrasser med naturligt mohairuld, bomuld og luksus krølhår. Disse er også gode, hvis du er typen der let kommer til at fryse om natten.

Til dem der sover for to (gravide)

Mange kommende mødre får ofte hofte- og rygsmerter, hvilket kan lede til krigstilstande derhjemme hvor du må snige dig omkring i huset som en indbrudstyv, for ikke at få bidt hovedet af. Dette kan ofte fikses, med en ny madras.

En topmadras med memoryfoam, er ofte en god løsning, men også latextopmadrasser er velegnede. Da gravide ofte oplever hedeture, er der dog den ekstra bonus ved memoryfoam, at disse fås med temperaturregulerende materialer, der holder en stabil temperatur hele natten igennem.

Børn

Børn vejer ikke meget, og har brug for en seng der støtter deres krop, men holder til mange års brug, og barnets konstante vækst. Alt efter alderen, skal den også gerne kunne holde til en hoppetur eller to – når far og mor ikke ser det.

Her anbefales memoryskum madrasser, da de tilbyder den optimale støtte. Latextopmadrasser er dog et godt alternativ, der muligvis vil kunne holde i længere tid.