Imens vi går i folkeskolen, er det for det meste sådan, at der bliver taget rigtig godt hånd om vores tænder. Det gør der, fordi vi går fast til en skoletandlæge, som holder øje med tændernes udvikling, mundens sundhed og mange andre ting.

Desværre er det for rigtig mange danskere sådan, at denne opmærksomhed på den orale sundhed forsvinder, når de bliver voksne og selv har ansvaret for den. Enten glemmer de at komme jævnligt til tandlægen, de udsætter det på grund af tandlægeskræk, eller også kan de simpelthen ikke tage sig sammen. Det kan især være slemt blandt de danske mænd.

Tandpleje kan være rigtig mange ting

Men selvom det ikke lige bliver til halvårlige ture til tandlægen, så er det ingen undskyldning for ikke at passe på sin mund, sine tænder og sit tandkød. Det kan man nemlig godt gøre derhjemmefra, og uden at det behøver at være særlig dyrt eller særlig omfattende.

For tandpleje er ikke nødvendigvis boringer, tandrensninger eller lakeringer. Det kan også være de små ting. For eksempel brugen af tandtråd på daglig basis, at skylle munden med en særlig mundskyllevæske eller vælge den rigtige type af tandbørste.

Sunde tænder og mund bliver vigtigere og vigtigere

Det er enormt vigtigt at være opmærksom på, om mund og tænder har det godt. For jo ældre man bliver, jo større er risikoen for syge tænder eller problemer i munden. Og disse problemer kan være svære at komme af med igen.

tænder

Desværre er et af de store dilemmaer, at mange mænd faktisk ikke ved, at de går rundt med problemer. Lad os tage et eksempel. Rigtig mange voksne mænd døjer med hovedpine, spændinger i kæben eller ondt i tænderne. Det kan der være mange årsager til – men en af dem er, at de skærer tænder i søvne.

Afhjælp natlig uro med en bideskinne

Det er ret normalt at skære tænder i mindre eller større grad. Det gør de fleste af os. Men problemerne opstår, når vanen bliver så slem, at den skaber gener. Som sagt kan man få ømme kæber, hovedspændinger og generelt dårlige tænder af det.

Som mand ved man tit godt, at man skærer tænder. Det har man lagt mærke til selv, eller man har fået det at vide af en partner. Men man ved ikke, hvor stor betydning det kan have for ens orale sundhed og generelle livskvalitet. Heldigvis kan det hjælpe, hvis man begynder at sove med en bideskinne.

Forskellige måder at få en bideskinne på

Det er altid en god idé at snakke med ens tandlæge, når man døjer med at skære tænder. Tandlægen kan fortælle en lidt om problemet og om de potentielle løsninger. Som oftest vil tandlægen anbefale en bideskinne, som kan holde tænderne i ro g beskytte dem i løbet af natten.

Man kan her vælge at få lavet sin bideskinne hos tandlægen. Dette er enormt effektivt, men det koster tit ret mange penge. Et alternativ er derfor at vælge andre kanaler, for eksempel online forhandlere som https://skinne.dk.

tandlæge

Husk tandlægen i ny og næ

Til sidst er det dog stadig vigtigt at huske, at man skal lægge vejen forbi tandlægen en gang imellem. For tandlægen kan se problemer, som man ikke selv er opmærksom på. Det behøver ikke at være ofte, men gør det i ny og næ.