Siden tidernes morgen har det været mændenes opgave at gå på jagt for at kunne forsørge deres familier. I stenalderen var det oftest mændene, der gik på jagt og kvinderne, der sørgede for at skære dyrene ud, karve skindene, sy tøj af disse samt tilberede kødet. Se bare i videoen her om udviklingen indenfor jagt :

Dengang havde man begrænsede jagtredskaber, en enkel flinteøkse spyd og senere hen buer og pil. I dag findes der en lang række jagtudstyr, da jagt i dag mere handler om regulering af dyrebestanden og sporten bag at nedlægge et bytte.

Der findes forskellige former for jagt, der hver især kræver sin form for udstyr. F.eks. nytter det ikke at købe kamuflageudstyr, hvis man skal på hav- og strandjagt, men derimod et spydgevær. Jagt handler om at blive ét med naturen, finde tilbage til sine oprindelige rødder og hygge sig med ligestillede.

Det er noget maskulint ved at man som mand kan låse våbenskabet op og finde jagtriflen frem. Selv udenfor sæsonen hvor den skal pudses og vedligeholdes, således at man kan nedlægge bytte ved næste jagt. Ofte ses det, at mænd har et værelse eller skur for sig selv, deres såkaldte mancave, hvor de kan opbevare deres jagtudstyr.

Jagt er beroligende og spændende for den moderne mand

Før i tiden var det meget normalt, at man lærte at jage sammen med familiens ældre mænd. Dette kunne være faderfiguren, onklen eller bedstefaren, der tog den lille purk med ud i skoven for at jage fasaner, harer og rådyr.

I dag er der kommet en ny jagttrend blandt nutidens unge mænd i 30-års alderen. Det handler ikke længere om at videreføre gamle familietraditioner omkring jagt, men derimod at bryde med familiens normer og tage jagttegn for at komme ud og skabe sit eget frirum.

Mange moderne mænd har en travl og hektisk hverdag, hvor familielivet skal passe sammen med karrieren og forskellige sportsaktiviteter. Oftest vælger den moderne mand at tage jagttegn og bruge skoven som sit frirum, hvor det før i tiden var fisketure man tog på, for at få fred fra familiens og hverdagens trummerum.

Når de unge mænd går på jagt i de danske skove og andre markerede jagtområder, handler ikke nødvendigvis om at skulle bringe et bytte med hjem til familiens fryser, eller skaffe et nyt tæppe til stuegulvet. Det handler i stigende grad mere om at blive ét med naturen og opleve spændingen ved at finde sit bytte.

Jagt og den moderne mand

Udstyr, der er nødvendigt for at gå på jagt

Det kræver sin mand at gå på jagt, og for at kunne gøre dét, må man have det rette udstyr til sin kommende jagt. Der findes et utal af forskellige typer jagtudstyr, derfor bør man sætte sig ind i, hvad der passer til den type jagt man skal på.

Handler det blot om at gå på jagt efter mus, rotter, ræve og mårer i ens hjem eller på landejendommen, kan man nøjes med et lille gevær, da det blot handler om at snuse sig frem til byttet og ligge klar ved hønsehuset.

Skal man derimod på stor jagttur i de mørke og forladte skove, skal man udover jagtudstyret også sørge for at have lidt campingudstyr med, således at man stadig kan stå op og lave sin vante morgenkaffe. Det handler om at skaffe udstyr såsom tøj, telte, våben og lokkemad for at sikre en succesfuld jagt.

Man skal især gå op i jagttøj, da det er dette, der beskytter en mod vind og vejr og samtidig er med til at skjule en i skovens eller engens vegetation, således at man lettere kan snige sig ind på byttet.

Vælg det jagtvåben, der passer dig bedst

Der findes uendelige muligheder, når man skal vælge hvilken type våben man skal have med på sin næste jagt. Der findes utrolig mange jagtknive og jagtrifler, der er nødvendige for at sikre at byttet ikke lider overlast og at man kan sikre kødet inden man når hjem til fryseren.

Især med vildtkød er det vigtigt, at man sørger for at få parteret dyret så hurtigt som muligt. Dette skyldes at der i vildt kan forekomme parasitter, der fordærver kødet og er farlige for mennesker, hvis ikke de slås ihjel med hurtig frost.

For at sikre sig, at kødet kan bringes med hjem hurtigt, bør man sørge for at have nogle gode jagtknive, der kan bruges til at skinne og partere dyret allerede ude i skoven. Derefter kan man holde kødet frisk og sikkert i kølebokse på vej hjem fra skoven.

Jagtrifler findes i mange varianter, dog er det vigtigt at man sørger for at have papirerne i orden. Der er skrappe regler for, hvornår man må købe og eje et våben i Danmark. Derfor skal man sørge for at få sine våbentilladelser i orden, før man køber en jagtriffel.

Tilbehør til dig, der vil være en rigtig jæger

Som tidligere nævnt er det utrolig vigtigt, at man har det rette udstyr for at kunne gå på jagt. Dog er der også en masse ekstra tilbehør man kan købe eller ønske sig i gave. Det ses oftere og oftere, at især mænd ønsker sig jagtudstyr og tilbehør i gave, både til fødselsdage og jul. Jagt handler om andet og mere end blot at nedlægge dyr. Man skal have de rette redskaber for at kunne finde frem til harens og rådyrets gemmesteder i skoven.

Ekstra tilbehør til jagt kunne være kikkerter, kaldefløjter, kasketter, specielle campingtasker med udtrækkelig stol og meget andet. Nogle jægere bruger specielle duftblandinger for at tiltrække bestemte dyr til et udvalgt område. Dette gør jagtens mere spændende, da man i timevis kan ligge i skjul og vente på at dyret kommer snigende.

Lygter og vildtkameraer kan også være væsentlige elementer, der er med til at sikre en spændende og informationsrig jagt. Derudover kan man i mange jagtområder købe guides, der fortæller hvor dyrene plejer at færdes – dog er dette oftest i forbindelse med planlagte jagter for at holde bestanden af f.eks. rådyr nede.