Fantastiske smags- og naturoplevelser

At lave sin egen kryddersnaps er efterhånden blevet en trend. Har man først fået smag for, at producere sine egne unikke kryddersnapse, er der ingen vej tilbage. Når du tager fat på snapsebrygning, viderefører du ikke bare en særlig nordisk tradition, du får også en helt særlig pause i en, måske fortravlet, hverdag. Du kommer ned i gear, tilbage til rødderne og begiver dig ind i en verden af fantastiske smags- og naturoplevelser.

Det særligt nordiske

Kryddersnaps er et helt specielt nordisk fænomen. Denne særlige drik, der giver varmen, er også kendt som bjesk, brændevin eller ligefrem blevet opfattet som naturmedicin.

Du kan give dig i kast med, at lave din egen version af en af de klassiske snapseopskrifter. Her kan du bruge urter som slåen, enebær eller pil. Eller du kan begive dig ud i spændende projekter med at udvikle nye opskrifter, og  designe din helt egen kryddersnaps, med f.eks. hybenrose, chili eller fennikel.

Havens skatkammer af smag

Er du haveejer, har du sandsynligvis et helt skatkammer af muligheder for, at sætte smag på din kryddersnaps, lige uden for døren. Måske har du et par gamle frugttræer stående, med pærer, blommer eller æbler. Eller bærbuske som blåbær, brombær, stikkelsbær eller ribs.

Bær og frugter er velegnede til at give kryddersnaps sødme og smagfuld aroma.

Du kan kombinere frugt-indholdet i din kryddersnaps med forskellige krydderier. Du kan f.eks. tilsætte kanel, anis og nelliker til din æbledram.

Kryddersnapse året rundt

Snapsebrygning en hobby, du kan nyde året rundt. Hver årstid giver mulighed for, at lave forskellige kryddersnapse, og nogle ingredienser egner særligt til bestemte årstider, traditioner eller højtider. For eksempel på frokostbordet til påske, eller til julefrokosten.

Forårs-kryddersnapse med lind- eller frugtblomster

Til foråret  er kryddersnapse lavet af frugttræernes blomster en fornøjelse at give sig i kast med. Rigtig mange har frugttræer i haven, så det er lige til at gå i haven og høste de skønne, let parfumerede ingredienser til forårets snaps. Hver type frugttræ, og hver enkelt sort, sætter sit helt særlige præg på snapsens smag. Kommer du forbi et lindetræ, eller er du den heldige ejer af dette elegante træ, kan du plukke blomsterne og lave en særlig skøn kryddersnaps, der smagsmæssigt minder lidt om en tør sherry. Er du til en lidt mere parfumeret smag, kan du anvende hyldens blomster i din snaps.

Sommer-kryddersnapse med krydderurter eller bær

Sommerens bærhøst af hindbær, blåbær eller stikkelbær er uovertruffen at krydre din snaps med. Disse frugtfyldte kryddersnapse egner sig godt til dessertbordet.

Fra havens urtebed kan du også finde meget, der kan bruges til smagfulde kryddersnapse. Bl.a. purløg, salvie, estragon eller mynte. Er du modig, og vil du have noget ekstra ud af havearbejdet, kan du også lave snaps af mælkebøtte eller skvalderkål.

Snaps

Efterårs-kryddersnapse med nødder eller frugt

I efteråret kan du nyde smagen af sommerens frugter, mens bladene falder af træerne. Her kan du høste valnødder og hasselnødder, der er formidable til kryddersnaps. Snaps af nødder skal lagres i mindst 3 måneder, før du får det fulde udbytte af smagen. Det er også oplagt at anvende sensommerens høst af æbler, pærer og blommer til at give snapsen smag med.

Vinter-kryddersnapse med peber eller peberrod

Vinterdram lavet på peberkorn eller peberrod, er noget der kan give varmen og styrke, når mørket og kulden sætter ind i vinterhalvåret. Du kan også bruge denne kryddersnaps som nytårsdram.

Hver kryddersnaps har sin unikke fortælling

En kryddersnaps, man selv har designet smagen af, er noget ganske særligt at sætte på et veldækket frokostbord. Er der en der fortjener en særlig gave med dit personlig præg, er en hjemmebrygget kryddersnaps et enestående valg, hvor til du kan knytte den særlige historie omkring, hvor du har plukket eller fundet hver enkelt ingrediens.

Der findes forskellige opskrifter. Nogle er ret hurtige, og har en forholdsvis kort trækketid på mellem 1 uge og en måned. Andre kræver længere tids lagring. Det vil sige 2-6 måneder eller mere. Så det er godt at have lidt på lager.

Snaps

Oplevelser som snapse-entusiast

Til denne særlige hobby hører ikke blot hyggelige snapse-frokoster, god middage med fyldige kødretter eller til desserter  akkompagneret af hjemmebrygget kryddersnaps. Ekspeditioner og ture i skov, på strand, hede eller andre naturområder, hvor du kan plukke særlige ingredienser, er også en særlig del af de oplevelser, der følger med, når man først er blevet snapse-entusiast. Du kan også deltage i foredrag, eller arrangementer med snapsesmagning. Får du smagt lige rigeligt på de mange snapse, skulle det være gavnligt, at slutte af med pilesnaps, der efter sigende virker forebyggende i mod tømmermænd.

Smag på roen

Du kan også vælge, at sætte dig i fred og ro, måske efter en travl hverdag, og nyde smagen af din helt egen kryddersnaps. Vel vidende præcis, hvor de ingredienser du har valgt, kommer fra og er samlet. Du kan også vælge at nyde frugten af dit arbejde med indsamling, sammensætning og lagring, sammen med en du holder af.